marți, 2 decembrie 2014

Încălzirea globală se accelerează, crește alarmant nivelului de CO2

Creșterea temperaturii globale ar crește cantitatea de dioxid de carbon eliberat in mod natural de oceanele lumii, alimentând și mai mult schimbările climatice.
Potrivit unui studiu al modului în care a oceanele pot afecta nivelul de CO2 din atmosferă, temperaturile mai ridicate afectează indirect creșterea cantității de gaze cu efect de seră emise de către oceane.
Autorii acestei lucrări au studiat un miez de sediment de 26000 ani vechime, luat din Golful California, în Statele Unite ale Americii, pentru a afla cum capacitatea oceanului de a absorbi CO2 din atmosferă sa schimbat în timp. Mai exact, ei au analizat abundența de elemente-cheie siliciu și fier din fosilele de organisme marine mici cunoscut sub numele de plancton aflat în miezul de sedimente.
Planctonul absoarbe CO2 din atmosferă la suprafața oceanului și pot tine blocate astfel cantități mari de carbon. Cercetatorii au descoperit ca acele perioade când siliciu a fost mai puțin abundent în apele oceanului au corespuns cu o vreme relativ calda, niveluri scăzute de fier și de reducere a absorbției atmosferice de CO2 de plancton în oceane.
Fierul influențează planctonul. Oamenii de stiinta au suspectat că fierul poate juca un rol în capacitatea de planctonului de a absorbi CO2. Cu toate acestea, cel mai recent studiu arata ca lipsa de fier în zona oceanului poate limita efectul altor elemente-cheie pentru a ajuta la captura planctonului de carbon, un efect care este amplificat în Oceanul de Sud și zonele ecuatoriale din Pacific și coasta si este cunoscut a juca un rol crucial în impactul asupra nivelurilor de CO2 în atmosferă la nivel mondial.
Autorii acestei lucrări, de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, spun in concluziile lor, publicate in revista "Nature Geoscience", ca sunt primele masuratori menite a detecta legătura complexă dintre fier și alte elemente-cheie marine implicate în reglarea CO2 atmosferic din oceane.
"Este cunoscut faptul că fierul este un nutrient cheie pentru plancton, dar am fost surprinsi de multele moduri în care fierul afecteaza CO2 emis de către oceane", a declarat Laetitia Pichevin, Școala de Geosciences, Universitatea din Edinburgh .  

Europa press

Sursa: Europa Press

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu