miercuri, 20 noiembrie 2013

Din ce suntem facuti?

Praf de stele....intr-un fel, explica profesorul Lawrence Krauss, specialist in fizica particulelor si cosmolog. Toate lucrurile din lume, inclusiv oamenii, sunt alcatuite din atomi. Acestia vin in mai multe tipuri numite elemente. Hidrogenul, oxigenul si carbonul sunt trei dintre cele mai importante elemente din corpul uman. Elementele de baza care se gasesc in univers sunt hidrogenul si heliul si sunt elementele de baza din care sunt facute stelele. Atunci cand o stea arde, transforma hidrogenul in heliu, heliu in oxigen si carbon, carbonul si oxigenul in fier, iar dupa ce o stea nu mai are elemente mai mici ca fierul (numar atomic mai mic) se spune ca si-a terminat combustibulul, explodeaza si moare. Astfel ca orice atom dintr-un element diferit de hidrogen si heliu care se gaseste in noi a facut odata parte intr-o stea, a fost apoi aruncat in spatiul cosmic in urma unei explozii mai puternice decat un milion de bombe nucleare apoi a stat milioane de ani in spatiu pana ce intr-o zi a ajuns parte a unei planete (de exemplu Pamant). Apoi dupa milioane de ani a ajuns parte componenta din tine, din mine, din toti si tot ce vezi in jurul tau. De fapt, celulele din corpul uman sunt alcatuite predominant din apa, ceea ce inseamna ca fiecare individ este alcatuit in proportie de 90% de apa. Pe de alta parte, se pare ca atomii sunt construiti din obiecte si mai mici, particule numite protoni, neutroni si electroni. Mai mult. le randul lor, protonii si neutronii sunt formati din obiecte si mai mici numite quarcuri. Din ceea ce s-a constatat pana in prezent, electronii si cuarcurile nu au la baza lor componente mai mici.
Si totusi de ce am fi alcatuiti din praf de stele?
Universul nostru a luat nastere acum 13,8 miliarde de ani, intr-o explozie de proportii numita Big Bang. In aceasta explozie, doar cele mai usoare elemente au fost formate din protoni, neutroni si electroni. In schimb, elementele mai grele, precum oxigenul si carbonul s-au gasit doar in cuptoarele de foc din centrul statelor, acolo unde temperatura poate ajunge la sute de milioane de grade.
Cum au ajuns aceste elemente in corpurile noastre? Ceea ce a facut posibil ca ele sa ajunga in compozitia tuturor lucrurilor, a fost explozia acestor stele care a determinat ca elementele din nucleele lor sa se raspandeasca in Univers. Apoi, in urma cu aproximativ 4-5 miliarde de ani, in partea din spatiu unde astazi este localizata galaxia noastra, materialele din spatiu au inceput sa se ciocneasca dand nastere Soarelui si sistemului solar si implicit materialului care a format Pamantul.
Asadar, mare parte dintre atomii care astazi alcatuiesc corpul nostru au fost creati in interiorul stelelor. Mai mult, atomii ce ne alcatuiesc provin din stele diferite, ceea ce insemna ca noi toti suntem copii ai stelelor.  Cum te simti acum cand realizezi ca bucati din tine au fost facute intr-o stea, sau ca ai calatorit milioane de ani in spatiul cosmic?

http://www.youtube.com/watch?v=hr7gYxghZrg
http://www.youtube.com/watch?v=g2HXkVinkEI

Gemma Elwin Harris, „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu