miercuri, 27 mai 2015

Oamenii de stiinta confirma ca existenta apă lichidă pe Marte


În 2008, Phoenix NASA a făcut istorie prin descoperirea existenței apei pe Marte. Bratul robotic a întâlnit un strat dur de material înghețat de foraj de 5 cm la suprafața planetei. Proba a rămas două zile expusa la mediul marțian și a început să se evapore. Un cercetator de la Universitatea din Arizona (SUA), Nilton Renno, a fost primul care si-a dat seama că au văzut ceva ciudat pe picioarele navei, atunci când imaginile au venit pe Pământ.
Echipa Renno a efectuat un experiment în camere speciale, cilindri metalici două picioare mari și lungi de cinci metri în cazul în care umiditatea, temperatura și presiunea atmosferică sunt simulate pe Marte. Astfel, ei au concluzionat că, de fapt, cantități de apă lichidă poate fi format fără probleme în această lume. Ar fi ceva de genul plute împrăștiate pe suprafața și subterane de mică adâncime, de la polari regiunile midlatitude lor. Ei nu ar fi permanent. Probabil va dura mai multe ore pe zi în timpul primăverii și începutul verii, într-un ciclu de congelare și decongelare.
Cheia pentru a face acest lucru este un tip de sare în sol de pe Marte, perclorat de calciu, un amestec de calciu, clor și oxigen gasit in locuri aride, cum ar fi deșertul Atacama din Chile și poate topi gheata Jocul cu ușurință, ca sare pulverizat pe drumuri în timpul iernii. Când perclorat cercetatorii de calciu plasat pe o foaie de gheață de 3 mm, picături de apă lichide groase format la -73 minute. Foarte similare condițiilor observate la locul de aterizare Phoenix.
Pentru acest sondă, Renno crede propulsoarele de debarcare navei afectat solul vegetal, expunând gheața care se topește.
Această apă sare stropit tulbure navă labe că a aterizat pe Regiunea polar de nord. Sărurile permis picături rămâne lichid. Existență și stabilitate lor, spune omul de stiinta, dezvăluind un ciclu care nu are nevoie de ajutorul unei nave să apară.
Apa lichidă este esențial pentru viața așa cum o știm ingredient, dar în funcție de cercetătorului, apa nu trebuie să rămână în această stare pe termen nelimitat pentru a susține viața microbiană în prezent sau în trecut, care încă mai menține în speranța de a găsi unele organism viu de pe Marte. În zăbrele umplut cu gheață saramură în Antarctica găsit de ființe microbiene. Cine știe dacă Planeta Roșie încă ne poate surprinde.  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu